Mongolii în Europa: cum au ajuns războinicii asiatici pe teritoriul României

de: Ozana Mazilu
23 08. 2024
Imaigne generată cu AI a unui razboinic mongol

În secolul al XIII-lea, Europa a fost zguduită de una dintre cele mai devastatoare invazii din istorie, cea a mongolilor. Acești războinici, veniți din adâncurile Asiei, au ajuns să stăpânească teritorii vaste, inclusiv zonele care astăzi fac parte din România. Campania lor din 1241-1242 a lăsat o amprentă adâncă asupra acestor teritorii, distrugând orașe și așezări, dar și influențând indirect dezvoltarea politică și socială ulterioară.

Invazia mongolilor pe teritoriile României de astăzi

În campania din 1241-1242, mongolii au traversat și teritorii locuite de vlahi, trecând prin trecătorile munților Carpați. Această incursiune a fost parte a unei strategii mai ample, ce urmărea cucerirea Europei de Est. Mongolii au intrat în Transilvania prin Carpații Orientali, ocupând așezările săsești de la Rodna și Bistrița, și au înaintat spre Ungaria.

Orașele din Transilvania, precum Rodna, Bistrița și Alba Iulia, au fost martore ale unor lupte crâncene, fiind devastate de războinici. La Rodna, locuitorii sași au încercat să reziste asaltului mongol, dar au fost înșelați de o tactică de retragere falsă, folosită cu succes de mongoli, și au fost în cele din urmă cuceriți. De asemenea, Oradea a fost ocupată și jefuită, iar cetatea orașului a fost distrusă într-un atac ulterior.

Iurte din Mongolia (foto Elena Sineglazova, Dreamstime.com)

Cronicarul Rogerius, unul dintre supraviețuitorii invaziei, a descris în detaliu ororile trăite de locuitorii acestor zone. În opera sa „Carmen miserabile”, el povestește despre distrugerile masive și impactul psihologic devastator pe care invazia mongolă l-a avut asupra locuitorilor. În prezent, numele lui Rogerius este purtat de un cartier din Oradea, un simbol al memoriei acelor vremuri.

De ce s-au oprit mongolii din expansiunea lor europeană?

Mongolii au fost opriți brusc din înaintarea lor europeană în 1242, în momentul în care marele Han Ogodai a murit. Aceasta a declanșat o criză de succesiune, care a forțat liderii mongoli să se întoarcă la Karakorum, capitala Imperiului Mongol, pentru a decide cine va prelua conducerea. În plus, avansul mongolilor a fost limitat și de resursele naturale disponibile. Mongolii depindeau de pășuni întinse pentru a-și hrăni caii, iar odată ce au ajuns în zone cu vegetație insuficientă, înaintarea lor a devenit imposibilă.

Calareti mongoli (foto Justlight, Dreamstime.com)

După retragerea mongolilor, teritoriile românești au rămas sub influență tătară, însă nu au fost ocupate în mod direct. Dominația tătarilor a fost mai degrabă simbolică, marcându-se prin plata unui tribut. Deși informațiile despre perioada imediat următoare invaziei sunt limitate, se știe că tătarii nu au mai adus trupe la sud și est de Carpați, iar controlul lor politic asupra acestor regiuni a fost minim.

Astfel, invazia mongolă a lăsat urme adânci în istoria teritoriilor românești, influențând dezvoltarea ulterioară a acestora. Deși devastatoare, campania mongolă a contribuit indirect la consolidarea formațiunilor politice locale și la dezvoltarea unei identități colective în fața amenințărilor externe.